Tovább a tartalomhoz | Ugrás a navigációhoz

Személyes eszközök
Itt vagyunk: Főoldal Bemutatkozás
Bekezdések

Bemutatkozás

Page Érdekességek Felpéc múltjából
Papp Andor betyár, Sobri Jóska alvezére felpéci származású volt. Néha hazajött, de ha a pandúrok megtudták, megugrasztották. Egyszer éppen itthon tartózkodott, amikor jöttek a pandúrok és menekülnie kellett. Bemenekült a Malomdombon lakó öccse házába, aki egy hordóba bújtatta, a szájába nádszálat adott és betemette búzával. A szûrét azonban megismerték a pandúrok és vallóra fogták az öccse négyéves kislányát, Évát. A kislány elárulta a betyárt, aki kiugrott a hordóból és a kerítéseken keresztül Tényõ felé menekült. Útközben találkozott egy emberrel, aki gyanútlanul ruhát cserélt vele. A pandúrok elfogták az idegent, s napok múlva engedték szabadon, addig Papp Andor a Bakony valamelyik menedéket adó barlangjában pihente ki fáradalmait.
Page Teleház és eMagyarország pont
A felpéci teleház és eMagyarország Pont egyike annak a 165 kistelepülési intézménynek, melyek a Széchenyi Terv "Teleház programja" keretében, az Informatikai Kormánybiztosság által nyújtott anyagi támogatással jöttek létre 2001-2002-ben. ePontunk alapítói a Felpécért Alapítvány és a Felpéci Evangélikus Egyházközség, akik a községi Önkormányzat támogatásával hozták létre az ePontot a felpéci könyvtárban. Szándékuk szerint a település fejlõdését, új közösségi formák létrejöttét segíti elõ a modern technika - számítógépek és az internet - elérhetõsége.
Page Felpéc története
Földrajzi helyzeténél fogva jó helyet biztosított ez a vidék a megtelepedni kívánó embernek. Ezt támasztják alá az ásatások során elõkerült leletek. Amint a legtöbb Gyõr környéki községben, Felpéc határában is az elsõ ember az újabb kõkorban telepedett le A rézkorból, a bronzkorból, a vaskorból nincsenek tárgyi emlékeink, de feltételezhetõ, hogy a földmûvelésre és állattenyésztésre annyira alkalmas területen e korban is éltek emberek.
Page Felpéc földrajzi helye
A megye Déli részén a Sokoró és Bakony-ér között a Pápára vezető 83-as útról leágazó mellékút mentén húzódó falunak változatos határa van. Nyugaton a Bakony-ér mellett széles ártér és legelő, majd intenzív művelés alá vont sáv húzódik. Keleten 280m magas dombvonulat határolja. A dombtetőt erő borítja, a domboldalon intenzív szőlő-és gyümölcstermelés folyik.
Page Felpécért Alapítvány
A Felpécért Alapítvány 1999-ben azzal a céllal jött létre, hogy Felpéc község lakóinak életminõségén minden lehetséges eszközzel javítson. Az alapító egy köztiszteletnek örvendõ vállalkozó. A Kuratórium tagjai foglalkozásuknál fogva szintén közéleti tevékenységet folytatnak, a község életében aktívan vesznek részt. Munkájában az Alapítvány elsõsorban önkéntesekre épít. Nagy öröm, hogy Felpéc község lakosságában számos lelkes, tenni akaró embert lehet találni, akik tevékenységünkkel egyetértenek és idejüket szívesen szentelik a célok megvalósításának. Az Alapítvány programjainak jó eredményei elsõsorban az önkénteseknek köszönhetõek.
Page Tájház és falumúzeum
A ház építési kor szerint több részre tagolható. A XVIII. században kezdhették el építeni, azóta többszöri felújítást, bõvítést végeztek rajta. Amikor a ház magasságát is megnövelték, kicserélték a valószínûleg leégett tetõszerkezetet. A házat döngölt földre alapozták, és mivel a vízelvezetést nem oldották meg, a ház megsüllyedt. A falazatot vakolt homokkõbõl készítették, ennek maradványaira - mely lábazatként szolgált - építették rá az újabb házat. Ehhez falazatként rakott sarat használtak szalma adalékkal. Késõbb tovább bõvítették a házat az utca felõl, falazata döngölt föld pelyva adalékkal.
Page Ünnepek
Búcsú: Szeptember 8-i hétvége, Mária napi búcsú a katolikus templom szenteléshez kötődik.
Page Istentiszteleti rend
Istentiszteletek a felpéci evangélikus templomban: Vasárnap és ünnepnap 9.00 órakor
Folder Látnivalók
 
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2021. június »
június
HKSzeCsPSzoV
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930