Tovább a tartalomhoz | Ugrás a navigációhoz

Személyes eszközök
Itt vagyunk: Főoldal Bemutatkozás Tájház és falumúzeum
Bekezdések

Tájház és falumúzeum

A ház építési kor szerint több részre tagolható. A XVIII. században kezdhették el építeni, azóta többszöri felújítást, bõvítést végeztek rajta. Amikor a ház magasságát is megnövelték, kicserélték a valószínûleg leégett tetõszerkezetet. A házat döngölt földre alapozták, és mivel a vízelvezetést nem oldották meg, a ház megsüllyedt. A falazatot vakolt homokkõbõl készítették, ennek maradványaira - mely lábazatként szolgált - építették rá az újabb házat. Ehhez falazatként rakott sarat használtak szalma adalékkal. Késõbb tovább bõvítették a házat az utca felõl, falazata döngölt föld pelyva adalékkal.

Tájház Régi szerszámokFalusi konyha régenTisztaszoba

Tulajdonlás

Az országos mûemléki védettség alatt álló épület 2002. évben került az Alapítvány tulajdonába. Egykori tulajdonosa - néhai Hideg Sándor bácsi - a jó gazda alaposságával tartotta rendben a házat és környezetét egészen addig, míg fizikai ereje engedte. Halála után a ház állapota rohamosan romlott, a tetõszerkezetben keletkezett a legnagyobb kár. A házat az örökösök, az Önkormányzat tartós használatába adták. A szûkös anyagi lehetõségek az állagmegóvás érdekében csak a legfontosabb munkákat tették lehetõvé. A nádtetõ már beroskadt, amikor arra pénzt lehetett áldozni, és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal támogatásával az új nádtetõ elkészülhetett Az északi fal idõközben beázott, állapota nagyon megromlott. Ekkor adták az örökösök térítés nélkül az Alapítvány tulajdonába ismerve a Tájház létrehozásával kapcsolatos terveket, és látva az épület kilátástalan helyzetét.

A folytatás, és a végeredmény

A helyi DS. Építészek Bt két fiatal tervezõje - Dombi Alajos és Sebestyén Ágnes - örömmel vállalta, hogy az Alapítvány elképzeléseinek megfelelõen az engedélyezési tervet a pályázati határidõkig elkészíti. A Jövõház Pályázat és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma megjelenõ pályázati kiírása reményekkel töltött el bennünket. Mindkét pályázatot támogatásra érdemesnek találta a bíráló bizottság, a felújítás elkezdõdhetett. A helybeli szakemberek, a lokálpatrióta egyének, a helyi Önkormányzat és az evangélikus gyülekezet segítséget ajánlottak fel a sikeres megvalósítás érdekében. A munkaterület átadására 2003. augusztus 27-én került sor, a Falumúzeum ünnepélyes átadását pedig a Kulturális Örökség Napjai országos programhoz kapcsolódva tartottuk. Úgy gondoljuk, sikerült a régi falusi házat helyreállítani, mely hûen tükrözi, és bemutatja a régi falusi élet mindennapi tennivalóinak világát, az évszakok szokásait. Örülünk, hogy terveink rövid idõ alatt megvalósultak, és büszkék vagyunk arra, hogy múzeum és tájházként üzemelve a régi falusi életet, kultúrát és hagyományt igyekszik a mai kor emberének hûen ábrázolni. Az épület berendezését helytörténeti tábor keretében végeztük. A szakértõi hátteret Géber József néprajzkutató-táborvezetõ jelentette.

Nyitvatartás: bejelentkezés alapján
Telefon: 06-20-355-4868

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2020. október »
október
HKSzeCsPSzoV
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031