Tovább a tartalomhoz | Ugrás a navigációhoz

Személyes eszközök
Itt vagyunk: Főoldal Bemutatkozás Érdekességek Felpéc múltjából
Bekezdések

Érdekességek Felpéc múltjából

Papp Andor betyár, Sobri Jóska alvezére felpéci származású volt. Néha hazajött, de ha a pandúrok megtudták, megugrasztották. Egyszer éppen itthon tartózkodott, amikor jöttek a pandúrok és menekülnie kellett. Bemenekült a Malomdombon lakó öccse házába, aki egy hordóba bújtatta, a szájába nádszálat adott és betemette búzával. A szûrét azonban megismerték a pandúrok és vallóra fogták az öccse négyéves kislányát, Évát. A kislány elárulta a betyárt, aki kiugrott a hordóból és a kerítéseken keresztül Tényõ felé menekült. Útközben találkozott egy emberrel, aki gyanútlanul ruhát cserélt vele. A pandúrok elfogták az idegent, s napok múlva engedték szabadon, addig Papp Andor a Bakony valamelyik menedéket adó barlangjában pihente ki fáradalmait.

Címer

A Malató

A hagyomány szerint a Malatón állt egy csárda, és mivel erdõ vette körül, szívesen látogatták a betyárok, akik a Bakonyból végig erdõben lopakodtak idáig, sõt itt is rejtve voltak. Egy sikeres rablás után megint ide jöttek zsákmányt elosztani és nagyot mulatni. A jó felpéci bortól azonban olyan cudar jókedvük kerekedett, hogy duhaj táncba kezdtek. A vad ugrálás közben levertek egy mécsest, amitõl lángra kapott a berendezés, és porig égett a mulató. Arról nem szól a történet, hogy a betyárok és a kocsmáros ki tudtak-e menekülni az épületbõl. A csárda romjai ma is megvannak. Állítólag e helyhez közel volt Öreg-péc középkori falu.

A Határszilfa

A Határszilfa Felpéc és Kispéc határát jelölte hosszú évekig, amíg fel nem gyújtotta valaki. Egy több 100 éves szilfaerdõ utolsó mementójaként állt büszkén a határon. Törzsét egy osztálynyi gyerek tudta átölelni. Többen úgy tudják, hogy a fa alá betyárokat temettek. Az egyik történet szerint elfogtak a pandúrok két híres betyárt, és bírósági eljárás nélkül maguk döntöttek sorsukról, és azonnal felakasztották mindkettõt. Másik történet szerint két betyár jó zsákmányra tett szert, és a fa alatt megpihentek. Kezdték szétosztani az elrabolt pénzt és holmikat, osztozkodás közben azonban összevesztek, verekedtek, talán még fegyverhez is nyúltak. Úgy agyba-fõbe verték egymást, hogy mindketten elvéreztek. Késõbb a falubeliek a fa alá temették el õket.

Törisvár

A Törisváron - mondják - tövisbõl épült vár állott a tatárjárás idején. A felpéciek építették menedékül, mivel híre jött, hogy a tatár-mongol sereg kegyetlenséggel támadja a falvakat. Jól gondolkodtak, mert a pusztához szokott sereg nem kedvelte a hegyeket, nyílvesszõi pedig elakadtak a tövisbõl, ágakból font védõfalakban. A réseken viszont a védekezõk remekül tudtak célozni és kilõni a nyilaikkal. A tövisvárból késõbb Törisvár lett. Más magyarázat szerint Gyõr elõvára lehetett a Sokoró kiemelkedõ csúcsán, melyet a törökök Gyõr ostromakor romboltak le. Ezt a pusztítást nevezték törésnek, és hívták a várat törésvárnak, amibõl alakult a Törisvár változat. Feltételezhetõ, hogy az i-zõ nyelvjárás miatt került az é helyére az i.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2020. február »
február
HKSzeCsPSzoV
12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829